Maso bez krve? To je nesmysl!
Zkuste SEITAN - základ mnoha výborných veganských pokrmů.
Seitan je zdrojem bílkovin (obsahuje pšeničný protein), má velmi univerzální použití, můžete jej dusit, péct, vyválet na nudličky, vařit marinovat, restovat. Je výborný pro osoby, které jsou alergické na sóju. Na druhou stranu je seitan naprosto nevhodný pro alergiky na lepek a celiaky.
Suroviny
500 g hladké mouky
1 lžíce sójové omáčky
2 lžičky soli
1 lžíce směsi koření GREEN SPOON
1 lžička směsi koření SOUP SPOON
300 ml vody
Postup
mouku a vodu dát do dostatečné velké mísy a zadělat těsto
po zadělání v míse překrýt potravinovou fólií a nechat nejméně hodinu odležet
nyní těsto střídavě vymývat ve studené a teplé vodě - to znamená, že jej ve vodě důkladně hníst a promačkávat a tím odstranit přebytečný škrob
nejjednodušší a nejpraktičtější je, když se těsto proplachuje přímo ve dřezu
dokud je voda bíle zabarvená, tak ji stále vyměňovat za čistou a promývání opakovat, až je voda průhledná a těsto je hladké (těsto zbavené škrobu)
naposledy vymýt těsto ve studené vodě, aby se zatáhlo
do hrnce nalít vodu a přivést k varu
osolit 2 lžičkami soli, přidat lžičku SOUP SPOON, 1 lžíci GREEN SPOON a 1 lžíci sojové omáčky
těsto trochu stlačit, zplacatit a nechat vařit 45 minut
Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.