CHAPATI (ČAPÁTÍ) INDICKÉ PLACKY

Věděli jste to?

Čapátí, nejoblíbenější příloha v indické kuchyni,

se hodí prakticky ke každému pokrmu!

Suroviny

300 g mouky „Atta” (pšeničná celozrnná jemně mletá)

½ lžičky soli

200 ml studené vody

Postup

sůl a vodu přidat k mouce (je vždy lepší, nejprve dát více vody a potom to moukou zahustit, než naopak)

smísit, dobře prohnětat, až vznikne pevné těsto 

přikrýt a 30 minut nechat odpočívat

těsto rozdělit na stejné kousky a vytvořit z nich bochánky

na pomoučené pracovní ploše rozválet na kulatou tenkou placku

přebytečnou mouku oklepat

Jak péct placky?

1) Na plynovém sporáku - placku upéct krátce po obou stranách nasucho na rozpálené pánvi, potom přidržet přímo v plameni, až se placka pěkně nafoukne.

2) Na elektrickém sporáku - placku péci pomalu po obou stranách nasucho na rozpálené pánvi, přitom pravidelně otáčet, až se placka začne nafukovat.

Placky nepéci příliš dlouho, aby neztvrdly.

Jsou hotové, když mají světle hnědé „fleky”.

Servírovat horké.

Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.