
Věděli jste to?
Čapátí, nejoblíbenější příloha v indické kuchyni,
se hodí prakticky ke každému pokrmu!
Suroviny
300 g mouky „Atta” (pšeničná celozrnná jemně mletá)
½ lžičky soli
200 ml studené vody
Postup
sůl a vodu přidat k mouce (je vždy lepší, nejprve dát více vody a potom to moukou zahustit, než naopak)
smísit, dobře prohnětat, až vznikne pevné těsto
přikrýt a 30 minut nechat odpočívat
těsto rozdělit na stejné kousky a vytvořit z nich bochánky
na pomoučené pracovní ploše rozválet na kulatou tenkou placku
přebytečnou mouku oklepat
Jak péct placky?
1) Na plynovém sporáku - placku upéct krátce po obou stranách nasucho na rozpálené pánvi, potom přidržet přímo v plameni, až se placka pěkně nafoukne.
2) Na elektrickém sporáku - placku péci pomalu po obou stranách nasucho na rozpálené pánvi, přitom pravidelně otáčet, až se placka začne nafukovat.
Placky nepéci příliš dlouho, aby neztvrdly.
Jsou hotové, když mají světle hnědé „fleky”.
Servírovat horké.
Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.