Shahi Paneer je královský pokrm, slavnostní jídlo, které se v Indii připravuje z tradičního sýra „panýru“, to je druh jednoduchého středně tvrdého čerstvého sýra z plnotučného kravského mléka.
Možná si myslíte: „To jistě nemohu připravit vegansky.“ Ale ano!
Do veganského Shahi Paneeru potřebujete místo panýru dobré tofu. Kombinace rajčat, kešu oříšků, koriandru, smetany a koření ladí perfektně!
Suroviny
120 g kešu oříšků namočit
1000 g rajčatového pyré
200 g přírodního tofu
250 ml sojové smetany
1 lžíce směsi koření ALFA SPOON
1 lžička kořenící směsi MAGIC SPOON
1 lžička čerstvého nebo sušeného koriandru
100 ml rostlinného oleje
2 lžičky třtinového cukru
sůl
Postup
rozehřát olej
přidat lžíci ALFA SPOON a smažit asi 5 vteřin
přidat rajčatové pyré
přisypat 1 lžičku kořenící směsi MAGIC SPOON a 2 lžičky třtinového cukru
při mírné teplotě nechat vařit 10 minut
mezitím smíchat kešu oříšky, koriandr a 100 ml vody
důkladně rozmixovat na pastu a přilít ji do rajčatové omáčky
tofu nakrájet na malé kostičky a přidat do hrnce
ještě 2 minuty povařit
přilít sojovou smetanu a odstavit z plotny
nakonec osolit
Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.