KITCHARI

Je to zdravé? Nepochybně! Kitchari – klasický ajurvédský pokrm z rýže basmati a mung dalu má blahodárné harmonizační účinky na lidský organismus. V Indii se říká, že je to jídlo chudých i králů.

Suroviny

300 g mung dalu (indická luštěnina podobná žlutému hrachu, je drobnější a chutnější)

2,5 l vody

400 g zeleniny (brambor, mrkev, květák)

60 g jasmínové rýže

150 ml oleje

50 g jemně strouhaného sušeného kokosu

1 lžíce jemně nastrouhaného čertvého zázvoru

1 lžička směsi koření ALFA SPOON

400 g rajčat v konzervě, loupaných a krájených

1 lžíce směsi koření YELLOW SPOON

¼ lžičky mleté skořice

2 lžíce kokosového mléka

1 lžíci hnědé hořčice nechat

rozpukat na 1 lžíci rozpáleného

oleje, pozor nespálit!

nasekaný čerstvý koriandr

Postup

Vaříme v hrnci

propláchnutý mung dal zalít vodou a mírně vařit, aby voda v hrnci jen lehce probublávala, doba vaření přibližně 40 minut

zeleninu (brambor, mrkev, květák) nakrájet na kousky, přidat do hrnce a vařit dalších 15 minut

přisypat rýži a za občasného míchání vařit ještě dalších 20 minut (kdyby vše začalo příliš houstnout, přilít trošku vody, aby se připravované jídlo nepřipálilo)

Připravíme si čóns

v menším kastrůlku se silnějším dnem rozpálit olej, do kterého dát nastrouhaný kokos i zázvor a lžičku ALFA SPOON

smažit asi 2 až 3 minuty dozlatova, pozor nespálit!

přidat rajčata, lžíci YELLOW SPOON a za stálého míchání 5 minut provařit

Dochucení

do hrnce s luštěninou, zeleninou, rýží... přidáme čóns a necháme 5 minut mírně vařit

dochutit skořicí, kokosovým mlékem, podle chuti též rozpečenou hnědou hořčicí a čerstvým koriandrem

dosolit 2 lžičkami soli

Náš tip: nechte po dovaření alespoň půl hodiny dojít, aby se všechny chutě pěkně propojily a pak servírujte s pečivem.

Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.