
Je to zdravé? Nepochybně! Kitchari – klasický ajurvédský pokrm z rýže basmati a mung dalu má blahodárné harmonizační účinky na lidský organismus. V Indii se říká, že je to jídlo chudých i králů.
Suroviny
300 g mung dalu (indická luštěnina podobná žlutému hrachu, je drobnější a chutnější)
2,5 l vody
400 g zeleniny (brambor, mrkev, květák)
60 g jasmínové rýže
150 ml oleje
50 g jemně strouhaného sušeného kokosu
1 lžíce jemně nastrouhaného čertvého zázvoru
1 lžička směsi koření ALFA SPOON
400 g rajčat v konzervě, loupaných a krájených
1 lžíce směsi koření YELLOW SPOON
¼ lžičky mleté skořice
2 lžíce kokosového mléka
1 lžíci hnědé hořčice nechat
rozpukat na 1 lžíci rozpáleného
oleje, pozor nespálit!
nasekaný čerstvý koriandr
Postup
Vaříme v hrnci
propláchnutý mung dal zalít vodou a mírně vařit, aby voda v hrnci jen lehce probublávala, doba vaření přibližně 40 minut
zeleninu (brambor, mrkev, květák) nakrájet na kousky, přidat do hrnce a vařit dalších 15 minut
přisypat rýži a za občasného míchání vařit ještě dalších 20 minut (kdyby vše začalo příliš houstnout, přilít trošku vody, aby se připravované jídlo nepřipálilo)
Připravíme si čóns
v menším kastrůlku se silnějším dnem rozpálit olej, do kterého dát nastrouhaný kokos i zázvor a lžičku ALFA SPOON
smažit asi 2 až 3 minuty dozlatova, pozor nespálit!
přidat rajčata, lžíci YELLOW SPOON a za stálého míchání 5 minut provařit
Dochucení
do hrnce s luštěninou, zeleninou, rýží... přidáme čóns a necháme 5 minut mírně vařit
dochutit skořicí, kokosovým mlékem, podle chuti též rozpečenou hnědou hořčicí a čerstvým koriandrem
dosolit 2 lžičkami soli
Náš tip: nechte po dovaření alespoň půl hodiny dojít, aby se všechny chutě pěkně propojily a pak servírujte s pečivem.
Recept si můžete též stáhnout v PDF zde.